Hundratusentals svenskar har lånat pengar till sitt boende, men den dystra sanningen är att alldeles för många betalar för mycket för sina bolån. Bankerna gör varje år miljarder i vinst på bolånen, och det är givetvis låntagarna som får betala för kalaset.

Genom att pruta på ditt bolån finns oerhört mycket pengar att spara. Längre ner på denna sida har vi gjort ett räkneexempel för att visa hur mycket pengar en vanlig familj kan spara genom att bara pruta ner sin ränta ett eller ett par steg.

Så gör du för att sänka räntan på bostadslånet

Genom att pruta på din bolåneärnta kan du spara pengar varje år.

Pruta på räntan på ditt bostadslån och spara tusenlappar varje år. Bild: Daniel Case via wikimedia.org

Genom att pruta på din bolåneränta kan du som sagt spara väldigt mycket pengar. Men hur går man då till väga för att pruta på sitt bostadslån? Det finns några enkla knep och trix som du kan använda dig av då du ska förhandla med banken. Först och främst måste du givetvis boka ett möte med någon anställd hos din bank. Låt honom eller henne veta att du vill prata om din bolåneränta redan innan mötet.

När du väl kommer till mötet måste du vara väl förberedd. Se till att ha kollat med andra banker vad du skulle kunna få för bolåneränta hos dem, och låt din nuvarande bank förstå att du inte har några problem att byta bank om du får bättre lånevillkor någon annan stans. Du bör gärna ha med dig anteckningar och papper som styrker de siffror som du fått från andra banker.

Samtidigt måste du försöka övertyga banken om varför de ska ha kvar just dig som bankkund. Försök förklara för banken att du gärna planerar att spara pengar hos banken i form av sparkonto eller fondsparande, försök bevisa att du har en sund och stabil ekonomi och förklara för banken att du har ett stabilt arbete med en fast och hög månadslön varje månad.

Så mycket pengar kan du spara varje år

Om vi leker med tanken att du sitter med ett lån på 2,000,000 kronor till en årlig ränta av 3,5 % så betalar du alltså 70,000 kronor bara i ränta varje år. Om du lyckas pruta ner din årsränta till 3 % kommer du istället bara att behöva betala 60,000 kronor i ränta och du kommer alltså att spara 10,000 kronor årligen. Det kan alltså bli en väldigt bra timpenning att spara för den som bara orkar ta sig tid att prata med banken.

 

Leave a Reply