Regeringen har tagit fram nya lagförslag gällande bostadslån. Reglerna handlar om att regeringen vill att det ska bli lättare för privatpersoner att lösa sina bostadslån i förtid. Målsättningen med det nya lagförslaget är att det i och med den lägre kostnaden för att lösa bolån också ska bli enklare för privatpersoner att byta bank.

Nya regler kan göra det billigar att lösa bolån i förtid.

Nya förslag till regler från regeringen kan göra att det blir billigare att lösa sina bostadslån i förtid. Bild: TheNiceGuy UA via wikimedia.org

Bankerna har i dagsläget rätt att ta ut ersättning för kunder som vill säga upp sina bundna bostadslån i förtid. Med bankernas nuvarande sätt att räkna ut vilken ersättning dem ska ha så blir det ofta väldigt dyrt att lösa bolånen i förtid skriver SvD. Bankernas nuvarande modell har kritiserats från flera håll eftersom den höga kostnaden försvårar ett bankbyte för kunden. Den nya regeländring som regeringen nu föreslår handlar om att en ny beräkningsmetod ska tas fram, vilken kommer göra att bankerna istället kommer att få en mer rättvis ersättning för tidigt lösta bolån. Vill du läsa mer om bolån? Besök vår samarbetspartners hemsida!

Kan bli tiotusentals kronor billigare att lösa bostadslån tidigt

Med den beräkningsmetod som bankerna i dagsläget använder för att räkna ut vad det kostar kunden att lösa sitt bolån i förtid är det ganska dyrt att lösa ett bostadslån. Om det nya regelförslaget blir verklighet kommer det att bli flera tusen kronor billigare att lösa bolån än vad det är idag.

Den som i dagsläget har lånat en miljon kronor med en ränta på 3,5 % och som är bundet i två år kommer att få betala 31,000 kronor om han eller hon vill lösa lånet i förtid. Med de nya reglerna skulle ett lån med precis samma förutsättningar istället bara kostat 11,000 kronor att lösa. Genom att lösa dina dyra bolån för att kunna byta bank till en bank med lägre räntor och billigare kostnader kan du spara flera tusenlappar varje år.

 

Leave a Reply