Kontantinsats & handpenning vid bostadslån

I och med att det finns regler som säger att banken inte får låna ut mer än max 85% av priset på det hus eller den lägenhet som man funderar på att köpa, så måste man alltså kunna lägga minst 15% av bostadens totala pris ur egen ficka.

Dessa pengar brukar kallas för kontantinsats eller i vissa fall för handpenning. En kontantinsats på omkring 15% av bostadens pris gör att banken får marginaler när den lånar ut pengar genom bostadslån, och på så sätt försäkra sig om att inte förlora så mycket pengar ifall bostadens värde plötsligt sjunker och bostaden samtidigt måste säljas.

Vid vissa tillfällen kan man slippa att betala en kontantinsats, och det är vid tillfällen då man köper en bostad till lägre pris än vad bostaden värderas till. Detta kan till exempel ske ifall en hyresrätt omvandlas till en bostadsrätt.

Låna pengar till kontantinsats

Det är inte alla som har möjlighet att lägga 15% i kontantinsats. Om vi för enkelhetens skull räknar på att man köper en villa för två miljoner kronor och får låna maximala 85% genom bostadslån från banken, så måste man alltså kunna lägga hela 300,000 kronor i kontantinsats. (räkneexempel: 2,000,000 / 100 * 15 = 300,000 kronor). Det är väldigt mycket pengar, och det är inte alla som har råd med det.

Därför kan man låna pengar till sin kontantinsats. Detta kallas då för att man tar ett topplån, och ett topplån är egentligen ett helt vanligt lån utan säkerhet. Topplånet har ingen säkerhet, och därför blir räntan ofta högre. Läs gärna mer om detta under fliken topplån.

Om man till exempel har 100,000 kronor sparade så kan man lägga 100,000 kronor som kontantinsats och sedan låna resterande 200,000 kronor genom ett topplån. Om din bank inte låter dig låna pengar till kontantinsatsen så kan du istället fråga en annan bank. Bara för att man inte får låna pengar hos en ban så betyder det inte att man inte kan få göra det hos en annan långivare.