Bottenlån & hypotekslån = bostadslån

Bottenlånet (även kallat hypotekslån) är egentligen själva bostadslånet. När man tar ett bottenlån hos banken så lämnar man sin bostad som säkerhet för de pengar som man lånar. Där av kommer också benämningen hypotekslån, eftersom ordet hypotek betyder “hypotheke” på grekiska, vilket är samma sak som pant.

I och med att banken tar bostaden som pant/säkerhet för de pengar som man lånar genom ett bottenlån så kan banken vara relativt säker på att slippa förlora pengar. I händelse av att låntagaren inte skulle kunna betala sina räntor, amorteringar eller avgifter så kan banken helt enkelt sälja bostaden för att på så sätt få tillbaka sina pengar.

Låg risk för banken betyder låg ränta för kunden

På grund utav att banken inte behöver ta några större risker då de lånar ut pengar genom bottenlån så kan banken erbjuda låntagaren väldigt förmånliga räntor. Ett bostadslån är i stort sett alltid ett av de mest förmånliga lånen man kan ta där räntor och andra avgifter är låga.

Det är banken som utfärdar bottenlånet, och enligt nya regler så får summan på lånet maximalt vara 85% av bostadens värde. Detta för att hindra privatpersoner att låna mer pengar än vad de har råd att betala räntor, avgifter och amorteringar för. Man vill nämligen inte att privatpersoner ska låna för mycket pengar, eftersom man då är rädd för en skenande bostadsmarknad med en potentiell bostadskrasch och ekonomisk depression som följd.

Eftersom man endast får låna upp till 85% av bostadens värde genom bottenlånet så är det fördelaktigt ifall man kan lägga resterande 15% som kontantinsats. Det är dock inte alla privatpersoner som har så mycket pengar sparade, och därför är det inte ovanligt att man även lånar till dessa 15%. Läs mer om detta under fliken “topplån”.

Amorteringstid för bottenlånet

Ett bottenlån är ett lån som många brukar ha väldigt länge. Många väljer att endast amortera minimalt med pengar varje månad för att på så sätt ha råd med annat istället. Banken bryr sig ofta inte nämnvärt om låntagaren amorterar mycket eller lite pengar på sitt bottenlån varje månad, eftersom banken tjänar pengar på den ränta låntagaren betalar.

Om man vill sänka sina lånekostnader över tid så kan det vara en god idé att amortera en viss summa pengar varje månad. Desto mer pengar man amorterar bort på sitt bostadslån/bottenlån ju lägre ränta kommer man att behöva betala i framtiden.