Ett topplån är ett lån utan säkerhet

Att låna pengar till en bostad är en mycket stor ekonomisk affär. Ofta handlar det om miljontals kronor som man måste låna, och sedan de nya reglerna trädde i kraft så får banken endast låna ut 85% av värdet på den bostad som man tänker köpa som bottenlån.

Den resterande delen av summan, alltså 15% av bostadens pris måste man kunna lägga ur egen ficka. Det är inte alla som har så pass mycket pengar sparade, och därför väljer många att ansöka om ett lån. Detta brukar kallas för att man ansöker om ett topplån. Beroende på hur mycket man kan lägga ur egen ficka som kontantinsats så brukar topplånet hamna på ungefär 5-15% av bostadens totala värde.

Ett topplån är egentligen ett helt vanligt lån utan säkerhet. När man ansöker om ett lån utan säkerhet i vanliga fall, då pengarna inte ska användas till att täcka upp de resterande 15% av bostadens pris så brukar man kalla lånet för ett privatlån eller ett blancolån.

Högre räntor & kortare amorteringstider för topplån

I och med att ett topplån är ett lån utan säkerhet så tar banken en större risk då de lånar ut pengar genom ett topplån än vad den gör när den lånar ut pengar genom ett bottenlån. Detta medför att räntorna blir högre för topplånet, och att detta är det lån man ska börja amortera av först. Amorteringstiden för ett topplån brukar ligga kring 10-20 år, men genom att snabbt amortera av topplånet så kan sänka sina boendekostnader väldigt mycket.

Topplån trots betalningsanmärkning

Många banker är skeptiska till att låna ut pengar till personer som har betalningsanmärkningar. Det finns dock några aktörer i Sverige som beviljar lån utan säkerhet till personer med betalningsanmärkningar.

En god idé för den som vill ta ett bostadslån trots betalningsanmärkningar är att besöka långivaren Bluestep. De har lång erfarenhet av att hjälpa personer med betalningsanmärkningar att få bolån.