Förklaring av lagfart & pantbrev

När man ska köpa och bli ägare av en bostad så finns det några viktiga saker man måste tänka på. Det är inte bara lån som ska ansökas om eller kontantinsatser som ska betalad, utan det finns också några andra viktiga saker som man måste se till att fixa innan man kan stå som ägare på sin nya bostad.

Så fungerar en lagfart

Lagfart är en stämpelskatt, och detta innebär att du måste betala staten en viss summa pengar för att staten ska skriva dig som ägare av bostaden. Lagfarten är alltså ett dokument som visar att fastigheten är inskriven på dig som ägare av staten.

När man köper en villa, ett hus eller ett radhus måste man alltid ha en lagfart. Om man istället köper en bostadsrätt så finns inte samma individuella lagfart, utan det är då vanligare att lagfarten tas ut av bostadsrättsföreningen.

Lagfartsavgiften ligger på ungefär 1,5% av bostadens pris samt en avgift på omkring 1,000 kronor.

Pantbrev

Ett pantbrev är ett dokument som används som säkerhet för ett bostadslån. Pantbrevet är utfärdat på samma belopp som fastighetens pris, och fungerar som ett bevis på att inteckning av en fastighet har gjorts i fastighetsboken hos Lantmäteriets fastighetsinskrivning.

Förr i tiden var alla pantbrev skrivna på papper, undertecknade, frimäkta och stämplade. Idag är är även pantbrev som så mycket annat digitaliserade och finns istället ofta i Lantmäteriets databaser. När ett pantbrev är digitaliserat så brukar det kallas för ett datapantbrev. Om man har ett äldre pantbrev på papper så kan man digitalisera detta och konvertera det till ett datapantbrev genom att vända sig till Lantmäteriet.

Ett pantbrev är endast knutet till en bostad, och kan alltså inte överföras mellan olika bostäder.

Vad kostar ett pantbrev?

Om man ska ta ett bostadslån för att köpa en begagnad bostad så finns det redan pantbrev från tidigare ägare. Om dessa pantbrev täcker den summa som du som ny ägare vill låna så behövs inget nytt pantbrev. Detta är dock inte särskilt vanligt eftersom bostäder med tiden alltid ökar i värde. Om man måste låna mer pengar än vad bostaden tidigare varit belånad till måste man alltså komplettera med ett nytt pantbrev.

Ett pantbrev kostar ungefär 2% a pantbrevsbeloppet plus omkring 400 kronor per pantbrev (vanligtvis räcker ett pantbrev).