Du har alltså bestämt dig för att köpa en bostad? Oavsett om du vill köpa ett fritidshus, en bostadsrätt eller en villa så är nu första steget taget. Här nedan följer några steg som kan vara bra att följa för dig som ska ansöka om ett bostadslån.

  • Sätt upp en budget

Innan du över huvud taget börjar fundera på att ens teckna ett bolån så är det mycket viktigt att du har koll på hur mycket pengar du verkligen har. Hur mycket intäkter har du och hur mycket pengar spenderar du varje månad? Försök skriva ner alla dina ekonomiska transaktioner och var verkligen ärlig när du gör detta.

När du väl gjort detta och har en idé om hur mycket pengar du har över varje månad att lägga på ditt boende så måste du beräkna med hela det nya boendets kostnader. Räkna med vad det kommer att kosta med vatten, avlopp, sophämtning, driftskostnader och andra liknande kostnader.

Tänk också på att du ska köpa inredning, möbler och kanske renovera ditt nya boende. Hur mycket pengar kommer sådana saker att kosta? Du måste också ha med framtida räntor och amorteringar i din beräkning plus att du måste ha lagfart och pantbrev för att köpa ditt hus. Sådana saker kostar också pengar och det kan vara sådana kostnader som man lätt glömmer bort.

  • Skaffa lånelöfte från banken

När du nu vet vilka marginaler du har i din ekonomi så är det tid att besöka banken (eller fixa det direkt på internet) för att skaffa ett lånelöfte.  Det är viktigt att sätta ett maxtak för sig själv gällande hur mycket pengar man som maximalt är beredd att lägga på en bostad. Detta för att man inte ska ryckas med i någon budgivning och sedan tvingas betala mer än man tänkt från början.

  • Gå på visningar av bostäder

När du gått på visningar och hittat en bostad som passar dina önskemål så måste du se till att bostaden är besiktigad. Detta kostar runt 10,000 kronor om du ska göra det själv, men ofta har säljaren redan ordnat med sådant.

  • Lägg bud – och teckna lån

Om du lägger ett bud som blir vinnande för en bostad så är det dags att teckna ett bostadslån. Vänd dig till de banker du redan fått lånelöfte ifrån, och förhandla om räntan med de olika bankerna. Välj den bank där du får bäst villkor och lägst räntor till ditt lån. Du måste också bestämma dig för om du vill ha fast eller rörlig boränta.

  • Skriv på kontraktet och teckna försäkringar

När du väl skrivit på ditt kontrakt så är detta helt och hållet bindande, och du är ägare till din nya bostad.  Du måste nu se till att teckna försäkringar och allt annat som tillkommer när man är bostadsägare.

Ta också som vana att minst en gång om året gå igenom din ekonomi, och speciellt bostadslånet. Om du känner att du betalar för mycket för ditt bostadslån vid ett senare tillfälle, tveka då inte på att förhandla om bolånet med banken. Det finns som sagt mycket pengar att spara för den som ser till att ha låga ränte- och boendekostnader.

 

Leave a Reply