Lånelöfte för bostadslån

Ett lånelöfte är ett dokument som din bank eller din långivare utfärdar. Lånelöftet är till för att du ska kunna styrka och backa upp dina bud under en budgivning på en bostad. När du till exempel ska köpa en villa eller en bostadsrätt så ansöker du om ett lånelöfte hos din bank. Du kommer tillsammans med banken överens om en specifik summa pengar som ditt lånelöfte gäller. Att ansöka om ett lånelöfte går fort, vid ansökning över internet tar det inte mer än några minuter tills du har ett elektroniskt lånelöfte.

Det är viktigt att skaffat ett lånelöfte redan innan du börjar söka efter en lägenhet eller ett hus. Detta eftersom det kan gå väldigt snabbt när en budgivning väl drar igång, och det är därför viktigt att ha alla sina papper i ordning i tid. Man behöver dock inte ha med sig ett fysiskt lånelöfte till visningen, utan sådant sköts elektroniskt i efterhand.

Lånelöftet är ingen garanti för bolån

Det är viktigt att komma ihåg att ett lånelöfte aldrig är någon garanti för att man ska få låna pengar av banken. Om man vunnit budgivningen och det är dags att skriva kontrakt så finns det inga garantier för att lånelöftet fortfarande gäller, även om det vanligtvis gör det. Ett lånelöfte är alltså bara ett preliminärt besked från banken, och löftet gäller bara under den tid som banken förutbestämt. Vanligtvis omkring 6 månader till 1 år beroende på bank.

Några viktiga faktorer som spelar in på ifall man ska få ta ett bostadslån eller inte är bland annat ifall man har en förändrad arbetssituation, om bostaden motsvarar vad man man försatte i lånelöftet eller ifall ens ekonomiska situation har förändrats.

Det är alltså extremt viktigt att aldrig skriva kontrakt på en bostad innan man har talat med banken, oavsett ifall man har fått ett lånelöfte eller ej.

Hur skaffar man ett lånelöfte?

Man kan skaffa ett lånelöfte på flera olika sätt. Man kan också ansöka om lånelöfte hos flera olika banker samtidigt. Det är helt kostnadsfritt att ansöka om ett lånelöfte och man ska komma ihåg att ett lånelöfte aldrig är bindande!

För att ansöka om ett lånelöfte kan man antingen besöka ett bankkontor, ansöka via internet eller ringa till banken för att få besked.